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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Roraima.
Data corrente:  07/06/2022
Data da última atualização:  11/08/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUSA, T. R.; SCHIETTI, J.; RIBEIRO, I. O.; EMILIO, T.; FERNANDEZ, R. H.; TER STEEGE, H.; CASTILHO, C. V. de; ESQUIVEL-MUELBERT, A.; BAKER, T.; PONTES-LOPES, A.; SILVA, C. V. J.; SILVEIRA, J. M.; DERROIRE, G.; CASTRO, W.; MENDOZA, A. M.; RUSCHEL, A. R.; PRIETO, A.; LIMA, A. J. N.; RUDAS, A.; ARAUJO-MURAKAMI, A.; GUTIERREZ, A. P.; ANDRADE, A.; ROOPSIND, A.; MANZATTO, A. G.; DI FIORE, A.; TORRES-LEZAMA, A.; DOURDAIN, A.; MARIMON, B.; MARIMON, B. H.; BURBAN, B.; VAN ULFT, B.; HERAULT, B.; QUESADA, C.; MENDOZA, C.; STAHL, C.; BONAL, D.; GALBRAITH, D.; NEILL, D.; OLIVEIRA, E. A. de; HASE, E.; JIMENEZ-ROJAS, E.; VILANOVA, E.; ARETS, E.; BERENGUER, E.; ALVAREZ-DAVILA, E.; CORONADO, E. N. H.; ALMEIDA, E.; COELHO, F.; VALVERDE, F. C.; ELIAS, F.; BROWN, F.; BONGERS, F.; AREVALO, F. R.; LOPEZ-GONZALEZ, G.; VAN DER HEIJDEN, G.; AYMARD C., G. A.; LLAMPAZO, G. F.; PARDO, G.; RAMIREZ-ANGULO, H.; AMARAL, I. L. do; VIEIRA, I. C. G.; HUAMANTUPA-CHUQUIMACO, I.; COMISKEY, J. A.; SINGH, J.; ESPEJO, J. S.; DEL AGUILA-PASQUEL, J.; ZWERTS, J. A.; TALBOT, J.; TERBORGH, J.; FERREIRA, J. N.; BARROSO, J. G.; BARLOW, J.; CAMARGO, J. L.; STROPP, J.; PEACOCK, J.; SERRANO, J.; MELGACO, K.; FERREIRA, L. V.; BLANC, L.; POORTER, L.; GAMARRA, L. V.; ARAGAO, L.; ARROYO, L.; SILVEIRA, M.; PENUELA-MORA, M. C.; VARGAS, M. P. N.; TOLEDO, M.; DISNEY, M.; REJOU-MECHAIN, M.; BAISIE, M.; KALAMANDEEN, M.; CAMACHO, N. P.; CARDOZO, N. D.; SILVA, N.; PITMAN, N.; HIGUCHI, N.; BANKI, O.; LOAYZA, P. A.; GRACA, P. M. L. A.; MORANDI, P. S.; VAN DER MEER, P. J.; VAN DER HOUT, P.; NAISSO, P.; CAMARGO, P. B.; SALOMAO, R.; THOMAS, R.; BOOT, R.; UMETSU, R. K.; SILVA, R. da C.; BURNHAM, R.; ZAGT, R.; MARTINEZ, R. V.; BRIENEN, R.; RIBEIRO, S. C.; LEWIS, S. L.; VIEIRA, S. A.; REIS, S. M. de A.; FAUSET, S.; LAURANCE, S.; FELDPAUSCH, T.; ERWIN, T.; KILLEEN, T.; WORTEL, V.; MOSCOSO, V. C.; VOS, V.; HUASCO, W. H.; LAURANCE, W.; MALHI, Y.; MAGNUSSON, W. E.; PHILLIPS, O. L.; COSTA, F. R. C.
Afiliação:  CAROLINA VOLKMER DE CASTILHO, CPAF-RR; ADEMIR ROBERTO RUSCHEL, CPATU; JOICE NUNES FERREIRA, CPATU.
Título:  Water table depth modulates productivity and biomass across Amazonian forests.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Global Ecology and Biogeography. v. 3, p. 1571?1588, 2022.
DOI:  10.1111/geb.13531
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Water availability is the major driver of tropical forest structure and dynamics. Most research has focused on the impacts of climatic water availability, whereas remarkably little is known about the influence of water table depth and excess soil water on forest processes. Nevertheless, given that plants take up water from the soil, the impacts of climatic water supply on plants are likely to be modulated by soil water condition
Palavras-Chave:  Above-ground biomass; Forest dynamics; Seasonality; Tropical ecology.
Thesaurus Nal:  Carbon; Groundwater.
Categoria do assunto:  --
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/238298/1/Global-Ecology-and-Biogeography-2022-Sousa-Water-table-depth-modulates-productivity-and-biomass-across-Amazonian.pdf.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Roraima (CPAF-RR)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU59135 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  01/08/2013
Data da última atualização:  01/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CLEMENTE, Z.; CASTRO, V. L. S. S. de; FEITOSA, L. O.; LIMA, R.; JONSSON, C. M.; MAIA, A. de H. N.; FRACETO, L. F.
Afiliação:  ZAIRA CLEMENTE, IB-UNICAMP; VERA LUCIA SCHERHOLZ S DE CASTRO, CNPMA; L. O. FEITOSA, UFSCar; R. LIMA, UFSCar; CLAUDIO MARTIN JONSSON, CNPMA; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; LEONARDO FERNANDES FRACETO, UNESP.
Título:  Fish exposure to nano-TiO2 under different experimental conditions: methodological aspects for nanoecotoxicology investigations.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Science of the Total Environment, Amsterdam, v. 463-464, p. 647-656, 2013.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The ecotoxicology of nano-TiO2 has been extensively studied in recent years; however, few toxicological investigations have considered the photocatalytic properties of the substance, which can increase its toxicity to aquatic biota. The aim of this work was to evaluate the effects on fish exposed to different nano-TiO2 concentrations and illumination conditions. The interaction of these variables was investigated by observing the survival of the organisms, together with biomarkers of biochemical and genetic alterations. Fish (Piaractus mesopotamicus) were exposed for 96 h to 0, 1, 10, and 100 mg/L of nano-TiO2, under visible light, and visible light with ultraviolet (UV) light (22.47 J/cm2/h). The following biomarkers of oxidative stress were monitored in the liver: concentrations of lipid hydroperoxide and carbonylated protein, and specific activities of superoxide dismutase, catalase, and glutathione S-transferase. Other biomarkers of physiological function were also studied: the specific activities of acid phosphatase and Na,K-ATPase were analyzed in the liver and brain, respectively, and the concentration of metallothionein was measured in the gills. In addition, micronucleus and comet assays were performed with blood as genotoxic biomarkers. Nano-TiO2 caused no mortality under any of the conditions tested, but induced sublethal effects that were influenced by illumination condition. Under both illumination conditions tested, exposure to 100 mg/L showed an inhibition of ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Nanotoxicity.
Thesagro:  Pacu; Peixe; Substância tóxica; Toxidez.
Thesaurus NAL:  Biomarkers; Ecotoxicology; Fish; Nanotechnology; Oxidative stress; Piaractus mesopotamicus; Titanium dioxide; Ultraviolet radiation.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA12719 - 1UPCAP - DD
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